Droogijsstralen

Droogijsstralen is een reinigingstechniek die snel aan populariteit wint. Met recht! Niet alleen omdat droogijs reinigen een milieuvriendelijke methode is, maar ook omdat het zeer breed is toe te passen. Door de zachte en droge aanpak is het zelfs in veel gevallen geschikter dan het inzetten van hogedrukreiniging.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het reinigen van machines waarbij gepaste zorg nodig is om de elektronica en mechanica niet te beschadigen, maar waarbij je wel te maken hebt met grondige vervuiling zoals olie en/of vetresten. Of voor het reinigen van teeltgoten en koelruimtes, vanwege de ontsmettende eigenschap van het droogijsstralen, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Kortom, droogijsstralen is een zeer effectieve én snelle reinigingsmethode die geen schade of restmateriaal achterlaat. Dus, heeft u een schoonmaakklus die secuur en met zorg moet worden uitgevoerd? Laat gerust een bericht voor ons achter voor meer informatie of vraag direct een offerte aan.

Vraag meteen een offerte aan!

Voordelen:

  • Milieuvriendelijke techniek

  • Geen reinigingsmiddelen nodig

  • Snel en effectief

  • Zacht voor alle soorten materiaal

  • Geen restafval

  • Bacteriedodend

Wilt u weten hoe Clean Fresh You droogijsstralen toepast?
Bekijk dan het filmpje hieronder voor een impressie:

 

 

 

  • Binnen 24 uur een offerte

  • Volledig vrijblijvend

  • Duidelijk overzicht van de mogelijkheden

 

 

Ja, ik wil een offerte

Droogijs reinigingstechniek

Droogijs reiniging is een revolutionaire reinigingsmethode waarbij droogijs (in vaste vorm samengeperste CO2) als blaasmiddel wordt gebruikt. Omdat er geen gevaarlijke chemicaliën aan te pas komen, is deze techniek zeer milieuvriendelijk. Daarnaast is droogijs reiniging effectief en tijdbesparend. In de video kunt u zien hoe het reinigen met droogijs in zijn werk gaat.

 

Droogijsstralen: toegankelijk en zacht

Het droogijsstralen, waarbij de techniek van droogijs reiniging wordt toegepast, is een zeer snelle manier van reinigen en daarom vaak goedkoper. Met verschillende nozzles en reinigingssnelheden kunnen zelfs de meest ontoegankelijke plekken effectief gereinigd worden. Daarnaast blijft er geen reinigingsmiddel achter op mechanische delen. De machine hoeft dus niet ge(de)monteerd te worden om goed te reinigen. Droogijsstralen is een volledig droog proces. Droogijs is CO2 en dit verdampt als het in aanraking komt met het oppervlak. Daardoor is dit de beste reinigingsmethode voor elektrische componenten en voor bepaalde materialen zoals nikkel, chroom en aluminium. Er komen geen schuurborstels, staalborstels, krabbers en spatels aan te pas.

Veel gestelde vragen over droogijsstralen

Hoe werkt droogijsstralen nou precies?

Droogijsstralen is een reinigingsmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van droogijskorrels met een temperatuur van ongeveer -80°C. Met behulp van een straalmachine wordt met perslucht het droogijs op hoge snelheid tegen de te reinigen oppervlakte aan gespoten.

Door de snelheid waarmee dit gebeurt, de temperatuur van het droogijs en doordat de korrels bij inslag direct worden omgezet in CO2-gas, wordt het vuil in 3 fasen effectief bestreden zonder dat dit de oppervlakte beschadigt.

  • Fase 1: Door de snelheid waarmee de droogijskorrels op de oppervlakte worden gestraald, vindt er een zogeheten ‘kinetische energieoverdracht’ plaats. Bij de impact komt er dus een golf aan energie vrij dat tegen het vuil duwt.
  • Fase 2: Door het grote temperatuurverschil tussen het droogijs (± -80°C) en het vuil (omgevingstemperatuur), vindt er een soort shockreactie plaats. Dit is de zogeheten ‘thermoshock’. Door het plotselinge hoge temperatuurverschil, ontstaan er op deze manier microscheurtjes in het vuil waardoor het vuil losraakt van de oppervlakte en als het ware ‘bros’ wordt.
  • Fase 3: Wanneer het droogijs de oppervlakte van het te reinigen object raakt, wordt dit direct omgezet naar CO2-gas. Niet alleen zorgt dit ervoor dat er geen water achterblijft (en het dus een droge manier van reinigen is), maar door de plotselinge volumevergroting wordt het losgekomen vuil ‘weggeblazen’. Het volume van het CO2-gas is vele malen grote dan het volume van de droogijskorrels, waardoor er ook hier weer een grote hoeveelheid energie vrijkomt.

Deze 3 fasen zorgen er samen voor dat droogijsstralen een zéér effectieve én snelle reinigingsmethode is en voor een groot aantal doeleinden kan worden ingezet zonder de oppervlakte of de direct omgeving ervan te beschadigen.

Kan je met droogijsstralen ook roest verwijderen?

Droogijsstralen is uitermate geschikt voor het verwijderen van oppervlaktevuil, zonder dat dit de oppervlakte beschadigt. Droogijs reinigen is dus een ‘zachte’ methode van reinigen. Voor roest is er een agressievere manier van reinigen nodig waarbij een toplaag van de oppervlakte verwijderd moet worden. Dit kan bijvoorbeeld met zandstralen. Om die reden is droogijsstralen niet geschikt voor het verwijderen van roest.

Kan droogijsstralen ook worden gebruikt bij hout?

Droogijsstralen kan zeker ook goed worden gebruikt bij het reinigen van hout. Te denken is bijvoorbeeld aan het verwijderen van verf, olie vernis, vetten en nog veel meer. Doordat het ‘zacht’ is voor het hout en geen vocht achterlaat, is deze methode ook prima geschikt voor bijvoorbeeld het houtwerk in oude panden. Maar ook voor ander houtwerk zoals schuttingen, balustrades en ook meubilair kan het droogijs reinigen worden ingezet.

Bijkomend voordeel van het droogijsstralen is dat het hout (indien nodig) direct na het reinigen kan worden behandeld. Hierdoor gaat er geen kostbare tijd verloren.

Heeft de methode van droogijsstralen ook nadelen?

De reinigingsmethode van droogijsstralen kent vele voordelen. Moet er een nadeel genoemd worden, dan is het enige nadeel van droogijsstralen dat het flink wat geluid met zich meebrengt. In vergelijking met andere stralingsmethodes komt er bij het droogijs reinigen het meeste geluid om de hoek kijken. Dit komt omdat er bij deze methode meer perslucht nodig is om het gewenste resultaat te behalen en het droogijs met hoge snelheid op de oppervlakte te laten inslaan.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.